4 polohový přepínač sítí
Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
-
4 polohový přepínač sítí
Ahoj,
poraďte jak udělat, případně jaký výrobek použít k přepínání sítí/zdrojů, tak aby byla dodržena bezpečnost. Nevadí mi ruční přepnutí a fakt, že se vše vypne na chvíli. Tím se alespoň nic nepotká a nebude to rána. Dále se musí dodržet striktní odpojení od DS. Tím pádem tento přepínač by asi musel být umístěný hned jako první věc na přívodu do rozvaděče. 3x 25A. Platí galvanické oddělení FVe i pro PE?
1. Poloha - AC výstup měniče
2. Poloha - Back-up výstup měniče
3. Poloha - Elektrocentrála
Díky.
poraďte jak udělat, případně jaký výrobek použít k přepínání sítí/zdrojů, tak aby byla dodržena bezpečnost. Nevadí mi ruční přepnutí a fakt, že se vše vypne na chvíli. Tím se alespoň nic nepotká a nebude to rána. Dále se musí dodržet striktní odpojení od DS. Tím pádem tento přepínač by asi musel být umístěný hned jako první věc na přívodu do rozvaděče. 3x 25A. Platí galvanické oddělení FVe i pro PE?
1. Poloha - AC výstup měniče
2. Poloha - Back-up výstup měniče
3. Poloha - Elektrocentrála
Díky.
-
Re: 4 polohový přepínač sítí
Takže 4. Poloha vše rozpojeno?
Takový jsem ještě neviděl. Muselo by se to poskládat z nějakého paketového/vačkového přepínače, ale na proud 25A a s pohonem to se asi nevyrábí. Použil bych dva kusy klasických přepínačů.
1. by přepínal mezi sítí a měničem a 2. by přepínal mezi výstupem toho předchozího a centrálou.
PE je ochranný vodič - potenciál Země. Může být na Zemi více zemních potenciálů? Nemůže. Zem je na Zemi jen jedna. Země ani PENy nepřepínat a nerozpojovat, všechny musí být vždy spojené. Čím více spojení, tím lepší zemní potenciál a větší bezpečnost.
Takový jsem ještě neviděl. Muselo by se to poskládat z nějakého paketového/vačkového přepínače, ale na proud 25A a s pohonem to se asi nevyrábí. Použil bych dva kusy klasických přepínačů.
1. by přepínal mezi sítí a měničem a 2. by přepínal mezi výstupem toho předchozího a centrálou.
PE je ochranný vodič - potenciál Země. Může být na Zemi více zemních potenciálů? Nemůže. Zem je na Zemi jen jedna. Země ani PENy nepřepínat a nerozpojovat, všechny musí být vždy spojené. Čím více spojení, tím lepší zemní potenciál a větší bezpečnost.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
Ano, čtyři polohy, čtyři póly.
Jde mi o to, aby bylo zaručeno odpojení DS bez toho, aniž bych musel ručně vypínat hlavní jistič. Také by bylo dobré, aby nebylo možné spojení ani jednoho ze tří zdrojů.
Logika:
Zapnuto: DS, AC výstup měniče, Vypnuto: Centrála, Back-Up
Zapnuto: Back-up, Vypnuto: AC výstup měniče, centrála, DS
Zapnuto: Centrála, Vypnuto: AC výstup měniče, Back-Up, DS
Jde mi o to, aby bylo zaručeno odpojení DS bez toho, aniž bych musel ručně vypínat hlavní jistič. Také by bylo dobré, aby nebylo možné spojení ani jednoho ze tří zdrojů.
Logika:
Zapnuto: DS, AC výstup měniče, Vypnuto: Centrála, Back-Up
Zapnuto: Back-up, Vypnuto: AC výstup měniče, centrála, DS
Zapnuto: Centrála, Vypnuto: AC výstup měniče, Back-Up, DS
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Používám na nouzové ruční přepnutí z FV na DS právě vačkový přepínač 1-0-2, jsou snad běžně dostupné. Sám mám něco od číňanů, přepínám tak dvakrát do roka a za ty roky funguje bez problémů. Je to něco jako https://www.aliexpress.com/item/32861268555.html
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
Jo to by šlo, to vypadá dobře. Díky
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 12 Odpovědi
- 1438 Zobrazení
-