Počasí

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
eman
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Počasí

Příspěvek od eman »

Jenom ktomu peleťáku. Brácha si ho vybral do starý chalupy po rodičích a moc nadšený ztoho není. Cena byla strašná, asi 150tis., po válce prudce stoupla cena pelet, protože UA byla velký vývozce. Pořád má nějaké problémy s regulací (blbě napsaný soft). Kotel sice jede týden automaticky, ale musí hořet ideálně na plný výkon. To "zapnutí na chvíli" je u peleťáku nejhorší....žere kilowaty na zapálení a hlavně se děsně zanáší. Pak pořád jen čistíte výměník.

Osobně pokládám za jedinný nezávislý zdroj dřevo. To se dá přeměnit na teplo i na plyn, vrchnost nemůže nijak ovlivnit nebo manipulovat s cenou a distribucí, když má člověk prostor, tak si může udělat velké dlouhodobé zásoby pro případ zombie epidemie. :)
A to mám čistě elektrický barák s plynovou přípojkou na hranici pozemku. :(
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Keraj
Lokalita: Poblíž Hradce Králové

Příspěvek od Keraj »

Tak Cukiho spotřeba tepla na otop je pěkná....necelá MWh za sezonu, to je paleta polínek, klobouk dolů.

Já mám dřevozplynujicí kotel, v topné sezóně je nonstop v provozu, a za tu dobu odebere celý systém cca 0,5 MWh elektrické energie. 🙄
Je pravda že kromě topení jím ohříváme i TUV.
Až bude zateplení tak to chci předělat, zvětšit akumulaci a topit cyklicky.

Plyn nemám a naprostá závislost na elektřině byl vlastně důvod proč jsem šel do FVE.

Jinak u nás nebylo od pondělí vidět slunce a dnešek asi nebude o moc lepší.
7,2 kWp dalo :
11.11 - 2,05 kWh - mrznoucí mlha,
12.11 - 2,71 kWh těžká šeď s mrholením ,
13.11 - 3,62 kWh šedivo
14.11 - 2,7 kWh těžká šeď (v 15,30 jsem musel rozsvítit abychom s manželkou viděli na kafe).

Od ČEZu jsem musel tento týden odebrat 14,3 kWh, celkový odběr od začátku září je zatím 32,5 kWh.

Zatím sbírám data a pomalu zpracovávám manželku že zdvojnásobím pole .... a možná se i s ČEZem rozloučíme.
Uvidím jak vyjde zima a jaká bude faktura.
16 panelů DHM-72L9-450 Wp = 7200Wp jih, sklon 17°
2 regulátory EPever Tracer 6415 AN = 6000W
Paralelní adaptér PAL-ADP-50AN
Hlavní měniče Multiplus2 5000VA v sérii 4 + 4kW
Měniče EPever IP+ pro vytěžování 5, 3 a 2kW
135 + 135 + 230 = 500Ah LiFePo na 48V
3* BMS a Balancer Seplos
Miyuki
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7640
Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž

Příspěvek od Miyuki »

Keraj píše: pát lis 15, 2024 8:39 am Tak Cukiho spotřeba tepla na otop je pěkná....necelá MWh za sezonu, to je paleta polínek, klobouk dolů.

Já mám dřevozplynujicí kotel, v topné sezóně je nonstop v provozu, a za tu dobu odebere celý systém cca 0,5 MWh elektrické energie. 🙄
Je pravda že kromě topení jím ohříváme i TUV.
Až bude zateplení tak to chci předělat, zvětšit akumulaci a topit cyklicky.

...
Já topím cyklicky do aku nádrže jednou denně a ohřívá to i vodu přes výměník do boileru 140l.
Spotřeba cca 0,6kWh/Den z toho oběhové čerpadlo a regulaca je 9W nonstop
Vigas Lambda
Plánuju rozšířit akumulaci o jednu nádrž a zachovat tenhle systém i po přestavbě a rozšíření domu i když bude zatepleno na úroveň někde mezi nízkoenergetickou a pasivní stavbou. Bude tu pořád hodně plochy na topení.
A TČ jenom na období kdy bude dost sluníčka. Nebo když nebude nálada na dřevo.
Dneska je to dřevo spíš zábava a takovej životní styl.
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
cuki
Lokalita: Berounsko
Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16kWh

Příspěvek od cuki »

Jo se spotřebou na topení jsem celkem spokojen. Ale ty data spotřeby je potřeba brát s rezervou. My tu většinou přes zimu nejsme. Ale zajímavé je že když ano, tak ta spotřeba na topení je větší když tu nejsme než když ano. Protože nemůžeme využívat právě tu pasivní energii z lidí a spotřebičů. Ale nejvyšší celková spotřeba, když jsem tu trvale byli (covid) byla tuším 3M6Wh. Ale za to nás tu bylo 2 a půl a ne 3 a půl. Ale zase totální HO. Taky v létě poměrně dost šetříme vodou. Tedy spíše obecně šetříme vodou. Takže se to pozná i na TUV

Kdybych ten náš dům teď po skoro dvou dekádách začal řešit znovu, udělal bych mnoho věcí jinak. Ale pořád se řídím pravidlem že v jednoduchosti je síla. Mám tu připravená ZR s RJ, ale dosud jsem ho nezprovoznil. Teoreticky bych mohl jet na TČ a spotřebovat asi 1/3 energie. Prakticky tak malá TČ se ani nedělají a stojí to majlant. I kdyby to topilo zadarmo, tak návratnost je 200+let.

To topení pevnými palivy je pro dnešní výstavbu nesmysl. Aby oheň optimálně bez spodin hořel je potřeba výkon minimálně 2kW. Škrtit to při menším výkonu nedává smysl a je to krajně neekologické. To znamená že jediné řešení je obrovská AN. A nutnost vodního topení. Tohle všechno jsou dohromady technologie, které sami o sobě stojí víc než celý dům a zabírají spoustu místa...

Proto by měl být náhradní zdroj co nejenoduší
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Příspěvek od JirkaE »

cuki píše: pát lis 15, 2024 9:38 am My tu většinou přes zimu nejsme.
To možná vysvětluje tu spotřebu dřeva ;)

Ale chápu.
Kdo má starý dům, investice do zateplení a přestavby na úroveň - nízkoenergetický - pasivní - vyžaduje dnes taky majlant.

Souhlasím bezezbytku se ženichem mé dcery, že pokud klesne zateplenými stropy a výměnou oken spotřeba o 30% - bude stát dřevo ročně 14-15tis.Kč misto loňských necelých 20tis.Kč

...a že pokud by byla nová fasáda s novým zateplením za 300tis.Kč a úspora na dřevu dalších 30% = 4500Kč roční úspora z 15tis.Kč , návratnost toho zateplení je cca 67let.
Ale to jen za předpokladu, že dalších 30% dřeva opravdu ušetří, o čemýž pochybuju a považuji za scifi.

Kotelna s dřevosplynujícím kotlem, 2x AKU 750L, 2x 125L Bojler vyšla komplet (bez mojí práce) na necelých 170tis.Kč. je připravená na FV jak pro pitnou vodu, tak pro akumulačky.

Z mého pohledu jsem zeťákovy vše odkýval, není lepší cesty dnes - v jejich podmínkách - vymyslel a udělal to nejlépe jak to šlo, s omezeným zdrojem financí.

IMG-20221113-WA0002.jpg
IMG-20221113-WA0002.jpg (71.16 KiB) Zobrazeno 108 x
Můj původní plánek - před 2 lety - vše jsme dělali svépomocí

b.jpg

Dvě zimy po sobě se vešli pod 20tis.Kč za dřevo.
Nyní je ještě zateplená půda a vyměněná všechna okna.
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od TomHC »

Pri novom dome treba zohľadniť aj cenu za m2 podlahovej plochy. Ak urobíš technickú miestnosť 20m2, tak to zožerie kopu peňazí. Oproti jednému bojleru na stene a kompaktnému kotlu (elektrina, plyn) resp. TČ vonku.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 10/2024 = 8.3 MWh AC
eman

Příspěvek od eman »

Pro nízkoenergetický dům defakto vytápění neexistuje. Aspoň jsem ho neobjevil. Máme TZ 4kW a TČ škrcené na 2,5kW ho buď přetápí nebo se nedokáže uregulovat. TČ vzduch/voda jsou navíc dost otravný zdroj hluku, který dává prostor lidské bezohlednosti a zhoršuje mezisousedské vztahy. Tady v blízkém satelitu je při teplotách pod nulou, večerní procházka něco, jako exkurze do průmyslové zóny. A to jsou to TČ značková s cenovkou 200tis+.
Trochu nostalgicky vzpomínám na vesnici, kdy šel sice kouř z komínů, ale mělo to jistý nádech romantiky a klidu. :)
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Příspěvek od JirkaE »

TomHC píše: pát lis 15, 2024 11:06 am Pri novom dome treba zohľadniť aj cenu za m2 podlahovej plochy. Ak urobíš technickú miestnosť 20m2, tak to zožerie kopu peňazí. Oproti jednému bojleru na stene a kompaktnému kotlu (elektrina, plyn) resp. TČ vonku.
Ale řeč je o starších domech, troufnu si říct, že těch je mnohem víc, nebo o nových s nějakým cílem postavených.

Pokud si dal někdo vedle sebe plochý bojler a elektrokotel do koupelny a technickou místnost nemá, pak asi variant je méně, to je jasné.

Tato ,,technická místnost" má 11m2 ;) a zbytek je nyní zarovnaný dřevem už to tan nevypadá jako když jsem odjížděl před 2 lety... :lol:
eman píše: pát lis 15, 2024 11:14 am Trochu nostalgicky vzpomínám na vesnici, kdy šel sice kouř z komínů, ale mělo to jistý nádech romantiky a klidu. :)
Srovnání novodobých satelitů a staré vesničky z minulého století je opravdu nemožné. Nejen tím hlukem a vztahy...
Já v tom vidím panelák naležato.... :roll:
unicast
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13

Příspěvek od unicast »

eman píše: pát lis 15, 2024 11:14 am Pro nízkoenergetický dům defakto vytápění neexistuje. Aspoň jsem ho neobjevil. Máme TZ 4kW a TČ škrcené na 2,5kW ho buď přetápí nebo se nedokáže uregulovat. TČ vzduch/voda jsou navíc dost otravný zdroj hluku, který dává prostor lidské bezohlednosti a zhoršuje mezisousedské vztahy. Tady v blízkém satelitu je při teplotách pod nulou, večerní procházka něco, jako exkurze do průmyslové zóny. A to jsou to TČ značková s cenovkou 200tis+.
No, moje klima vzduch/vzduch od Daikina venku skoro není slyšet a dá se uregulovat i na výkony v řádu stovek Wattů.

Jinak hluk z TČ bych považoval za problém přes léto, v zimě o tom přes tlusté zdi a tři skla v oknech prostě nevím. A přes léto zase to tepelné čerpadlo většinou není potřeba.
eman

Příspěvek od eman »

Když on si každý majitel myslí, že zrovna jeho TČ není slyšet a pak čtvrť hučí, jak chlaďáky v areálu Vodňanské kuře. Navíc je takový český zvyk, to tiché, úžasné tepelko vrazit sousedům pod okno a když si stěžují, tak jim strčit propagační materiály výrobce. V diskuzích na FB je to běžný standart. :(
pave69
Lokalita: Brno
Výkon panelů [Wp]: 9,9
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Jo. Mě to takhle udělal soused s TČ na vyhřívání bazénu - takže ho pouští v létě :-(
2m od mého okna - argument: tam to vycházelo na nejkratší trubky
unicast
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13

Příspěvek od unicast »

Tohle ale řeší celkem uspokojivě § 1013/1,2 občanského zákoníku, tak teď už se jen toho práva domáhat.
cuki
Lokalita: Berounsko
Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16kWh

Příspěvek od cuki »

JirkaE píše: pát lis 15, 2024 10:35 am
cuki píše: pát lis 15, 2024 9:38 am My tu většinou přes zimu nejsme.
To možná vysvětluje tu spotřebu dřeva ;)

Ale chápu.
Kdo má starý dům, investice do zateplení a přestavby na úroveň - nízkoenergetický - pasivní - vyžaduje dnes taky majlant.
No na topení se to ale neprojeví, tedy projeví ale negativně. My topíme i když na méně i když tam nejsme. Teď konečně s funkční FV bychom se mohli vejít do celkové spotřeby pod 1MWh/rok

A ani přestavba na PD nemusí vyjít na majlant. Naopak je to často ekonomičtější cesta. 20k Kč za dřevo to je ranec energie.
Já se zabývám technickými konzultacemi ve stavebnictví a jedna z věcí, kterou řeším je vhodnost úpravy starých staveb. Jo pokud je to ruina je lepší a hlavně levnější ji rovnou zbourat, ale často se dá vykouzlit dobrý výsledek i se starší stavbou od které by to nikdo nečekal.
Ty hračičky co tam máš stály majlant sami o sobě.
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
Keraj
Lokalita: Poblíž Hradce Králové

Příspěvek od Keraj »

Mě se líbí jako zdroj tepla pro nízkoenergetický dům (pasivní ho přece nepotřebuje 😁) použití krbové vložky v těžké obestavbě s těžkou akumulační komínovou stěnou, situované ve středu domu.

Jednou jsem měl možnost zkusit si to v provozu a za týden pobytu s teplotami venku kolem -5°C jsme třikrát zatápěli a spálili celkem 3 polena po cca 4 kg a nějaké chrundí na zátop....
Bez jakekoliv elektřiny a vody....

Jen je potřeba to řešit už v rámci projektu , a kde kdo to nedělá...
16 panelů DHM-72L9-450 Wp = 7200Wp jih, sklon 17°
2 regulátory EPever Tracer 6415 AN = 6000W
Paralelní adaptér PAL-ADP-50AN
Hlavní měniče Multiplus2 5000VA v sérii 4 + 4kW
Měniče EPever IP+ pro vytěžování 5, 3 a 2kW
135 + 135 + 230 = 500Ah LiFePo na 48V
3* BMS a Balancer Seplos