Počasí
Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
-
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Počasí
Jenom ktomu peleťáku. Brácha si ho vybral do starý chalupy po rodičích a moc nadšený ztoho není. Cena byla strašná, asi 150tis., po válce prudce stoupla cena pelet, protože UA byla velký vývozce. Pořád má nějaké problémy s regulací (blbě napsaný soft). Kotel sice jede týden automaticky, ale musí hořet ideálně na plný výkon. To "zapnutí na chvíli" je u peleťáku nejhorší....žere kilowaty na zapálení a hlavně se děsně zanáší. Pak pořád jen čistíte výměník.
Osobně pokládám za jedinný nezávislý zdroj dřevo. To se dá přeměnit na teplo i na plyn, vrchnost nemůže nijak ovlivnit nebo manipulovat s cenou a distribucí, když má člověk prostor, tak si může udělat velké dlouhodobé zásoby pro případ zombie epidemie.
A to mám čistě elektrický barák s plynovou přípojkou na hranici pozemku.
Osobně pokládám za jedinný nezávislý zdroj dřevo. To se dá přeměnit na teplo i na plyn, vrchnost nemůže nijak ovlivnit nebo manipulovat s cenou a distribucí, když má člověk prostor, tak si může udělat velké dlouhodobé zásoby pro případ zombie epidemie.
A to mám čistě elektrický barák s plynovou přípojkou na hranici pozemku.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Lokalita: Poblíž Hradce Králové
Tak Cukiho spotřeba tepla na otop je pěkná....necelá MWh za sezonu, to je paleta polínek, klobouk dolů.
Já mám dřevozplynujicí kotel, v topné sezóně je nonstop v provozu, a za tu dobu odebere celý systém cca 0,5 MWh elektrické energie.
Je pravda že kromě topení jím ohříváme i TUV.
Až bude zateplení tak to chci předělat, zvětšit akumulaci a topit cyklicky.
Plyn nemám a naprostá závislost na elektřině byl vlastně důvod proč jsem šel do FVE.
Jinak u nás nebylo od pondělí vidět slunce a dnešek asi nebude o moc lepší.
7,2 kWp dalo :
11.11 - 2,05 kWh - mrznoucí mlha,
12.11 - 2,71 kWh těžká šeď s mrholením ,
13.11 - 3,62 kWh šedivo
14.11 - 2,7 kWh těžká šeď (v 15,30 jsem musel rozsvítit abychom s manželkou viděli na kafe).
Od ČEZu jsem musel tento týden odebrat 14,3 kWh, celkový odběr od začátku září je zatím 32,5 kWh.
Zatím sbírám data a pomalu zpracovávám manželku že zdvojnásobím pole .... a možná se i s ČEZem rozloučíme.
Uvidím jak vyjde zima a jaká bude faktura.
Já mám dřevozplynujicí kotel, v topné sezóně je nonstop v provozu, a za tu dobu odebere celý systém cca 0,5 MWh elektrické energie.
Plyn nemám a naprostá závislost na elektřině byl vlastně důvod proč jsem šel do FVE.
Jinak u nás nebylo od pondělí vidět slunce a dnešek asi nebude o moc lepší.
7,2 kWp dalo :
11.11 - 2,05 kWh - mrznoucí mlha,
12.11 - 2,71 kWh těžká šeď s mrholením ,
13.11 - 3,62 kWh šedivo
14.11 - 2,7 kWh těžká šeď (v 15,30 jsem musel rozsvítit abychom s manželkou viděli na kafe).
Od ČEZu jsem musel tento týden odebrat 14,3 kWh, celkový odběr od začátku září je zatím 32,5 kWh.
Zatím sbírám data a pomalu zpracovávám manželku že zdvojnásobím pole .... a možná se i s ČEZem rozloučíme.
Uvidím jak vyjde zima a jaká bude faktura.
16 panelů DHM-72L9-450 Wp = 7200Wp jih, sklon 17°
2 regulátory EPever Tracer 6415 AN = 6000W
Paralelní adaptér PAL-ADP-50AN
Hlavní měniče Multiplus2 5000VA v sérii 4 + 4kW
Měniče EPever IP+ pro vytěžování 5, 3 a 2kW
135 + 135 + 230 = 500Ah LiFePo na 48V
3* BMS a Balancer Seplos
2 regulátory EPever Tracer 6415 AN = 6000W
Paralelní adaptér PAL-ADP-50AN
Hlavní měniče Multiplus2 5000VA v sérii 4 + 4kW
Měniče EPever IP+ pro vytěžování 5, 3 a 2kW
135 + 135 + 230 = 500Ah LiFePo na 48V
3* BMS a Balancer Seplos
-
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7640
- Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž
Já topím cyklicky do aku nádrže jednou denně a ohřívá to i vodu přes výměník do boileru 140l.Keraj píše: ↑pát lis 15, 2024 8:39 am Tak Cukiho spotřeba tepla na otop je pěkná....necelá MWh za sezonu, to je paleta polínek, klobouk dolů.
...
Spotřeba cca 0,6kWh/Den z toho oběhové čerpadlo a regulaca je 9W nonstop
Vigas Lambda
Plánuju rozšířit akumulaci o jednu nádrž a zachovat tenhle systém i po přestavbě a rozšíření domu i když bude zatepleno na úroveň někde mezi nízkoenergetickou a pasivní stavbou. Bude tu pořád hodně plochy na topení.
A TČ jenom na období kdy bude dost sluníčka. Nebo když nebude nálada na dřevo.
Dneska je to dřevo spíš zábava a takovej životní styl.
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
-
- Lokalita: Berounsko
- Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 16kWh
Jo se spotřebou na topení jsem celkem spokojen. Ale ty data spotřeby je potřeba brát s rezervou. My tu většinou přes zimu nejsme. Ale zajímavé je že když ano, tak ta spotřeba na topení je větší když tu nejsme než když ano. Protože nemůžeme využívat právě tu pasivní energii z lidí a spotřebičů. Ale nejvyšší celková spotřeba, když jsem tu trvale byli (covid) byla tuším 3M6Wh. Ale za to nás tu bylo 2 a půl a ne 3 a půl. Ale zase totální HO. Taky v létě poměrně dost šetříme vodou. Tedy spíše obecně šetříme vodou. Takže se to pozná i na TUV
Kdybych ten náš dům teď po skoro dvou dekádách začal řešit znovu, udělal bych mnoho věcí jinak. Ale pořád se řídím pravidlem že v jednoduchosti je síla. Mám tu připravená ZR s RJ, ale dosud jsem ho nezprovoznil. Teoreticky bych mohl jet na TČ a spotřebovat asi 1/3 energie. Prakticky tak malá TČ se ani nedělají a stojí to majlant. I kdyby to topilo zadarmo, tak návratnost je 200+let.
To topení pevnými palivy je pro dnešní výstavbu nesmysl. Aby oheň optimálně bez spodin hořel je potřeba výkon minimálně 2kW. Škrtit to při menším výkonu nedává smysl a je to krajně neekologické. To znamená že jediné řešení je obrovská AN. A nutnost vodního topení. Tohle všechno jsou dohromady technologie, které sami o sobě stojí víc než celý dům a zabírají spoustu místa...
Proto by měl být náhradní zdroj co nejenoduší
Kdybych ten náš dům teď po skoro dvou dekádách začal řešit znovu, udělal bych mnoho věcí jinak. Ale pořád se řídím pravidlem že v jednoduchosti je síla. Mám tu připravená ZR s RJ, ale dosud jsem ho nezprovoznil. Teoreticky bych mohl jet na TČ a spotřebovat asi 1/3 energie. Prakticky tak malá TČ se ani nedělají a stojí to majlant. I kdyby to topilo zadarmo, tak návratnost je 200+let.
To topení pevnými palivy je pro dnešní výstavbu nesmysl. Aby oheň optimálně bez spodin hořel je potřeba výkon minimálně 2kW. Škrtit to při menším výkonu nedává smysl a je to krajně neekologické. To znamená že jediné řešení je obrovská AN. A nutnost vodního topení. Tohle všechno jsou dohromady technologie, které sami o sobě stojí víc než celý dům a zabírají spoustu místa...
Proto by měl být náhradní zdroj co nejenoduší
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
To možná vysvětluje tu spotřebu dřeva
Ale chápu.
Kdo má starý dům, investice do zateplení a přestavby na úroveň - nízkoenergetický - pasivní - vyžaduje dnes taky majlant.
Souhlasím bezezbytku se ženichem mé dcery, že pokud klesne zateplenými stropy a výměnou oken spotřeba o 30% - bude stát dřevo ročně 14-15tis.Kč misto loňských necelých 20tis.Kč
...a že pokud by byla nová fasáda s novým zateplením za 300tis.Kč a úspora na dřevu dalších 30% = 4500Kč roční úspora z 15tis.Kč , návratnost toho zateplení je cca 67let.
Ale to jen za předpokladu, že dalších 30% dřeva opravdu ušetří, o čemýž pochybuju a považuji za scifi.
Kotelna s dřevosplynujícím kotlem, 2x AKU 750L, 2x 125L Bojler vyšla komplet (bez mojí práce) na necelých 170tis.Kč. je připravená na FV jak pro pitnou vodu, tak pro akumulačky.
Z mého pohledu jsem zeťákovy vše odkýval, není lepší cesty dnes - v jejich podmínkách - vymyslel a udělal to nejlépe jak to šlo, s omezeným zdrojem financí.
Můj původní plánek - před 2 lety - vše jsme dělali svépomocí
Dvě zimy po sobě se vešli pod 20tis.Kč za dřevo.
Nyní je ještě zateplená půda a vyměněná všechna okna.
-
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Pri novom dome treba zohľadniť aj cenu za m2 podlahovej plochy. Ak urobíš technickú miestnosť 20m2, tak to zožerie kopu peňazí. Oproti jednému bojleru na stene a kompaktnému kotlu (elektrina, plyn) resp. TČ vonku.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 10/2024 = 8.3 MWh AC
-
Pro nízkoenergetický dům defakto vytápění neexistuje. Aspoň jsem ho neobjevil. Máme TZ 4kW a TČ škrcené na 2,5kW ho buď přetápí nebo se nedokáže uregulovat. TČ vzduch/voda jsou navíc dost otravný zdroj hluku, který dává prostor lidské bezohlednosti a zhoršuje mezisousedské vztahy. Tady v blízkém satelitu je při teplotách pod nulou, večerní procházka něco, jako exkurze do průmyslové zóny. A to jsou to TČ značková s cenovkou 200tis+.
Trochu nostalgicky vzpomínám na vesnici, kdy šel sice kouř z komínů, ale mělo to jistý nádech romantiky a klidu.
Trochu nostalgicky vzpomínám na vesnici, kdy šel sice kouř z komínů, ale mělo to jistý nádech romantiky a klidu.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Ale řeč je o starších domech, troufnu si říct, že těch je mnohem víc, nebo o nových s nějakým cílem postavených.
Pokud si dal někdo vedle sebe plochý bojler a elektrokotel do koupelny a technickou místnost nemá, pak asi variant je méně, to je jasné.
Tato ,,technická místnost" má 11m2 a zbytek je nyní zarovnaný dřevem už to tan nevypadá jako když jsem odjížděl před 2 lety...
Srovnání novodobých satelitů a staré vesničky z minulého století je opravdu nemožné. Nejen tím hlukem a vztahy...
Já v tom vidím panelák naležato....
-
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
No, moje klima vzduch/vzduch od Daikina venku skoro není slyšet a dá se uregulovat i na výkony v řádu stovek Wattů.eman píše: ↑pát lis 15, 2024 11:14 am Pro nízkoenergetický dům defakto vytápění neexistuje. Aspoň jsem ho neobjevil. Máme TZ 4kW a TČ škrcené na 2,5kW ho buď přetápí nebo se nedokáže uregulovat. TČ vzduch/voda jsou navíc dost otravný zdroj hluku, který dává prostor lidské bezohlednosti a zhoršuje mezisousedské vztahy. Tady v blízkém satelitu je při teplotách pod nulou, večerní procházka něco, jako exkurze do průmyslové zóny. A to jsou to TČ značková s cenovkou 200tis+.
Jinak hluk z TČ bych považoval za problém přes léto, v zimě o tom přes tlusté zdi a tři skla v oknech prostě nevím. A přes léto zase to tepelné čerpadlo většinou není potřeba.
-
Když on si každý majitel myslí, že zrovna jeho TČ není slyšet a pak čtvrť hučí, jak chlaďáky v areálu Vodňanské kuře. Navíc je takový český zvyk, to tiché, úžasné tepelko vrazit sousedům pod okno a když si stěžují, tak jim strčit propagační materiály výrobce. V diskuzích na FB je to běžný standart.
-
- Lokalita: Brno
- Výkon panelů [Wp]: 9,9
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Jo. Mě to takhle udělal soused s TČ na vyhřívání bazénu - takže ho pouští v létě
2m od mého okna - argument: tam to vycházelo na nejkratší trubky
2m od mého okna - argument: tam to vycházelo na nejkratší trubky
-
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Tohle ale řeší celkem uspokojivě § 1013/1,2 občanského zákoníku, tak teď už se jen toho práva domáhat.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 1366 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od mypower.cz
-
- 0 Odpovědi