Istenie viacero BMS zapojených paralelne
Zabezpečení systémů proti přepětí, úderu bleskem, svodiče napětí, hromosvody, proudové ochrany, jištění, pojistky, bezpečnost elektrických zařízení, zkušenosti, rady, doporučení.
-
- Lokalita: Senec
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
- Kapacita baterie [kWh]: malá
Istenie viacero BMS zapojených paralelne
Zdravím všetkých majstrov.
Znova sa obraciam na Vás všetkých s jedným problémom,s kterým si volajako neviem rady
Pomaličky začínam zostrojovať rozne litiové packy do svojho systému,a než som to začal robiť,tak hned som mal v hlave jasno,že každý jeden pack ktorý zostrojím a pripojím do svojho systému,bude pripojený cez BMS ,alebo v prípade že to bude z 18650-tok vyskladané (aktuálne 15S 200P) tak každý jeden článok bude istený s poistkou (prúdový drot či jako sa to volá).
Takže tých BMS-ok bude viacej,dokonca s roznými výkonmi...
No a tu ma napadol jeden celkom vážný problém.....to že každý jeden článok je ochranený poistkou je v poriadku...aj to že každý jeden pack ktorý sa pripojí že sa oddelí vlastne BMS-kom a tým je istený celý pack....
..lenže
čo sa stane,ked sa niektoré BMS-ko prerazí,a kedže samotný FET je v prieraze v skrate,tak prúd pojde nadalej do baterky...
A otázka z mojej strany je,ako ošetriť takúto situáciu ?
Jako "donútiť" BMS-ko k tomu,aby sa proste daný pack odpojil od packu v prípade prerazenia volaktorého FET-u ?
Znova sa obraciam na Vás všetkých s jedným problémom,s kterým si volajako neviem rady
Pomaličky začínam zostrojovať rozne litiové packy do svojho systému,a než som to začal robiť,tak hned som mal v hlave jasno,že každý jeden pack ktorý zostrojím a pripojím do svojho systému,bude pripojený cez BMS ,alebo v prípade že to bude z 18650-tok vyskladané (aktuálne 15S 200P) tak každý jeden článok bude istený s poistkou (prúdový drot či jako sa to volá).
Takže tých BMS-ok bude viacej,dokonca s roznými výkonmi...
No a tu ma napadol jeden celkom vážný problém.....to že každý jeden článok je ochranený poistkou je v poriadku...aj to že každý jeden pack ktorý sa pripojí že sa oddelí vlastne BMS-kom a tým je istený celý pack....
..lenže
čo sa stane,ked sa niektoré BMS-ko prerazí,a kedže samotný FET je v prieraze v skrate,tak prúd pojde nadalej do baterky...
A otázka z mojej strany je,ako ošetriť takúto situáciu ?
Jako "donútiť" BMS-ko k tomu,aby sa proste daný pack odpojil od packu v prípade prerazenia volaktorého FET-u ?
málo kwp , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion + 60V 198Ah Lifepo4 , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ,12V LiFePO4 60Ah , epsolar 10 ,victron 350w sinus
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Istenie viacero BMS zapojených paralelne
A pojištění proti pádu létajícího talíře na dům máš?
100% spolehlivě funguje jenom smrt, nic jinýho.
100% spolehlivě funguje jenom smrt, nic jinýho.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Mně odpojení od sousedních paralelních i sériových článků 100 Ah LiFePo4 článku postiženého vnitřním zkratem zařídila sama příroda. Vysokým proudem se utavila vnitřní hliníková sběrnice. Řekl bych, že u vhodně navrženého BMS to bude podobné.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
to myslíš jako vo vnútri BMS-ka ?
napíš prosím troška presnejšie Tvoje seriovo paralelné prepojenie .
napíš prosím troška presnejšie Tvoje seriovo paralelné prepojenie .
málo kwp , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion + 60V 198Ah Lifepo4 , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
-
- Lokalita: Hlučín
Tak je to o robustnosti komponent,pokud mě na článku 400,nebo 300A zkolabuje přelévačka do zkratu,tak se upálí cokoli na ní ,nebo v ní,protože ty články mají pořádné kusy kovu na kontaktech.Myslím že horší stav je ,že se BMS zblázní a bude svým výkonem pálit/přelévat do příchodu majitele a tím může dostat článek do nuly třeba.
Lui tak pokud chceš hlídat jednotlivé články i s BMS na nich, tak je budeš muset umět na základě jiného zařízení s měřením odpojovat.Myslím,že si zbytečně komplikuješ život,vysoké napětí bych pořešil vytěžováním,či odpojením panelů a to nízké zase vypnutím měniče,pak nějakou BMS na rozumné napětí u Li článku co máš.Co tam vlastně zamýšlíš konkrétně,krom těch pár tun olova ?
Lui tak pokud chceš hlídat jednotlivé články i s BMS na nich, tak je budeš muset umět na základě jiného zařízení s měřením odpojovat.Myslím,že si zbytečně komplikuješ život,vysoké napětí bych pořešil vytěžováním,či odpojením panelů a to nízké zase vypnutím měniče,pak nějakou BMS na rozumné napětí u Li článku co máš.Co tam vlastně zamýšlíš konkrétně,krom těch pár tun olova ?
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
-
hm...je mi jasné že si to komplikujem ...len sa snažim predísť každej havarií jako sa len dá.
lenže sám vidíš akú kapacitu mám vyskladanú,a tam sú skratové prúdy tiež hrozne vysoké,lenže tam to mám vyriešené s poistkami kdyby něco,dokonca mám poistky aj medzi baterkami na každom jednom packu (je 8 packov + Lion s BMS)
Ja mám v pláne kadečo,a to doslova,čo mi príde do ponuky,to bud príjmemalebo nie,alebo potom čakám na dalšiu ponuku,výslednú kapacitu Ti neviem povedať,ale tých 7kA v litiu mám nadalej v pláne skonštruovať
Velkou výhodou těchto rozných packov je,že odoberám malé prúdy z packov,tým šetrím každý jeden článok.
A za dalšie,pridávať a odoberať sa dá v pohode počas chodu celého systému,samozrejme třeba dávať hooodne pozor na všetko
lenže sám vidíš akú kapacitu mám vyskladanú,a tam sú skratové prúdy tiež hrozne vysoké,lenže tam to mám vyriešené s poistkami kdyby něco,dokonca mám poistky aj medzi baterkami na každom jednom packu (je 8 packov + Lion s BMS)
Ja mám v pláne kadečo,a to doslova,čo mi príde do ponuky,to bud príjmemalebo nie,alebo potom čakám na dalšiu ponuku,výslednú kapacitu Ti neviem povedať,ale tých 7kA v litiu mám nadalej v pláne skonštruovať
Velkou výhodou těchto rozných packov je,že odoberám malé prúdy z packov,tým šetrím každý jeden článok.
A za dalšie,pridávať a odoberať sa dá v pohode počas chodu celého systému,samozrejme třeba dávať hooodne pozor na všetko
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 13 Odpovědi
- 1010 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Adrianb